Begrijp de slaapfases zodat u beter slaapt

Iedereen weet vandaag de dag dat we door verschillende slaapfases gaan als we heerlijk op onze boxspring of mousse matras in slaap vallen. Vroeger, in de jaren 1800, werd gedacht dat de hersenen tijdens de slaap zeer inactief waren. Deze conclusie was logisch, omdat het menselijk lichaam volledig inactief leek tijdens de slaap. Waarom zouden de hersenen dan anders zijn? Uit onderzoeken blijkt dat we tijdens onze slaap verschillende slaapfases passeren, die van invloed zijn op onze gezondheid. Welke dat zijn en wat ze met ons doen leggen we uit.

Een kijkje op de hersenen tijdens onze slaapfasen

In de jaren twintig veranderde de veronderstelling door de uitvinding van het elektro-encefalogram, afgekort EEG. Dit apparaat meet de hersengolfactiviteit van het hoofdoppervlak via draadjes die op de hoofdhuid zijn geplakt. Plotseling hadden we een nieuwe kijk op de innerlijke werking van de geest en de slaapfasen. De EEG stelde vast dat de hersenen bij het ontwaken duidelijk heel actief waren. Maar tot ieders verrassing was de slaap veel complexer dan iemand had verwacht. Wetenschappers stelden vast dat de elektrische activiteit verschillende slaapfasen doorloopt. Deze stadia herhaalden zich op voorspelbare wijze gedurende de nacht.

Wat betekenen de verschillende slaapfases voor u?

Onze slaap is in wezen verdeeld in vier verschillende slaapfases:
1) Sluimerfase: overgangsfase tussen waken en slapen.
2) Lichte slaap: u bent ontspannen, maar u kunt nog gemakkelijk wakker worden.
3) Diepe slaap: u bent diep ontspannen, ver weg en wakker worden is moeilijk. 4) REM slaap of droomslaap: u bent in een hele diepe slaap en in deze fase droomt u ook.

Elk van deze 4 slaapfases heeft specifieke kenmerken en functies die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de slaper. Deze 4 slaapfases zijn niet op volgorde, de herhaling is cyclisch en de tijd dat iemand in elke fase doorbrengt, verandert gedurende de nacht. De volwassen hersenen doorlopen daarbij elke 90 minuten een volledige slaapcyclus. Tijdens een typische slaapcyclus beginnen uw hersenen in lichte slaap, gaan ze langzaam naar diepere slaapstadia, en komen dan weer terug in lichtere stadia, waarna ze vaak naar de REM slaap gaan.

Hoge hersenactiviteit tijdens REM slaap

Tijdens de REM slaap zijn de hersenen zeer actief, en wanneer ze met het EEG worden waargenomen, kunnen ze net zo actief zijn als de wakkere hersenen. Velen denken dat dromen zich voordoen tijdens een diepe fase van de slaap, maar dit is dus niet het geval. Dromen doen we in onze REM slaap. Dat wetende is het logisch dat we vaak wakker worden vlak na een bijzonder levendige droom.

In diepe slaap komt u op kracht

Tijdens het eerste deel van de nacht brengen we een groter percentage van elke slaapcyclus door in de diepe slaap. Daarom komt het zelden voor dat we tijdens de eerste uren van de nachtrust wakker worden. In een diepe slaap van de slaapfases is de ademhaling langzaam en klopt ons hart minder snel. Uw lichaam doet krachten op voor een nieuwe sprankelende dag. Wanneer u tijdens een diepe slaap wakker wordt, is dit niet prettig en bent u ook enigszins gedesoriënteerd.

Lichte slaap komt voor in de vroege ochtend

Naarmate de nacht vordert en de ochtend nadert, brengen we meer tijd door in de lichte slaap en de REM slaap. Daarom komt dromen tegen de ochtenduren vaker voor en is het memorabeler. Als u wakker wordt weet u vaak nog waarover u hebt gedroomd. De toename van de lichte slaap veroorzaakt ook meer ontwaken dichter bij de ochtend. Wakker worden tijdens de slaapfases is geen abnormaal onderdeel van de slaap. In feite is het zelfs beschermend. Kleine ontwakingen stellen ons in staat om van houding te veranderen op ons matras. Deze beweging is nuttig om ervoor te zorgen dat de circulatie naar een bepaald lichaamsdeel gedurende de nacht niet wordt onderbroken. Als u ooit heeft meegemaakt dat uw arm ‘in slaap viel’, omdat u er een paar uur op heeft gelegen. Stelt u dan eens voor hoe het voelt als u er de hele nacht op slaapt?

Verschillende slaapfases verklaren gedrag

Kennis over de verschillende slaapfases kan verklaren hoe u zich voelt en gedraagt, terwijl uw lichaam heerlijk ligt te slapen op een pocketveringmatras. Het kiezen van het juiste matras, zorgt voor een goede nachtrust tijdens de verschillende slaapfases. Mocht u meer willen weten over de verschillende matrassen of advies ontvangen? Neem dan contact op met Het Prijzenpaleis. De complexiteit van de slaap heeft zeker meer respect verdiend dan in de jaren 1800. En dankzij voortdurend onderzoek leren we elke dag meer. Ook al hebben we nog een lange weg te gaan om de complexiteit van de verschillende slaapfases volledig te begrijpen.

Hoe vond jij dit bericht?

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.